Make your own free website on Tripod.com

Langkahan Ikmalia- alexanderwathern

Tazkirah Dr. Abu Mujtahid
Laman Utama
Himpunan Risalah Tarbiyyah
Himpunan Risalah Agama Islam
Himpunan Risalah Agama Dunia
Himpunan Soaljawab Ringkas
Himpunan Karya Seni
Himpunan Bahan Bacaan
Himpunan Risalah Umum
Himpunan Dialog
Abu Zulfiqar "Alexanderwathern"
Himpunan Buku

Enter subhead content here

 Isi tazkirah ini bukanlah buah fikiran ana, ana sekadar mencatat nota. Dr. Abu Mujtahid telah berkunjung ke majlis yang ana dan Ustaz Abu Hanis anjurkan lalu beliau diminta menyampaikan sedikit tazkirah. Berikut adalah tazkirah beliau (lebih kurang).TAZKIRAH USTAZ ABU HANIS

            Para sahabat Rasulullah yang awal bilangannya sedikit. Inilah tunjang dakwah asal (* maka kita jangan berasa lemah semangat dengan bilangan kita yang kecil).
            Kita jangan jadi orang yang gugur di tengah jalan ( * berhenti daripada dakwah setelah sekian lama melibatkan diri). Kita takut hati-hati kita terbalik. Ini kerana dalam dakwah tidak ada pencen. Semakin lama kita melibatkan diri, semakin bernilai diri kita- macam pokok jati. Bukan besar macam pokok jati, tapi bernilai seperti kayu jati.TAZKIRAH DR. ABU MUJTAHID

            Program begini,.. bukan semua orang boleh (mampu) hadir. Bukan semua orang ada kekuatan untuk hadir majlis ilmu, lebih-lebih lagi pada hari cuti. Tengok kawan-kawan kita, kalau yang lelaki mungkin pergi memancing. Ada juga yang bersantai. Ada yang menolong keluarga berniaga- tambah pendapatan dan lain-lain.

            Tapi di samping kita sibuk dengan urusan kehidupan di dunia, jangan lupa tentang hidup kita di akhirat. Kata Al Quran, dunai ini tempat bercucuk-tanam. Bercucuk-tanam yang bagimanakah dimaksudkan?

            Kalau kita ada tanah, kita tanam pokok, esok ke dapat hasilnya? Tentu lambat kan? Kalau pokok rambutan tu biasanya 2-3 tahun baru baru berbuah. Dalam masa tunggu tanaman kita nak berbuah tu kita kena selalu baja dan siram. Kalau kita biar, adakah kita akan dapat hasil yang baik nanti? Kalau dibaja dan disiram, barulah akan dapat buah yang elok dan manis.

            Inilah permulaan kita bina diri kita. Siram dan baja diri kita sendiri agar dapat hasil yang bagus di akhirat. Untuk itu yang pertama kita kena istiqamah hadir program. Kedua, tambah perkara-perkara sunat. Saya yakin anda… yang wajib dan selesai… solat fardhunya, puasanya…

            Ada orang solat tiga kali sehari. Ada orang lelaki solat seminggu sekali- solat Jumaat saja. Ada orang yang solat dua kali saja setahun (solat sunat hari raya). Kitalah yang kena cuba bantu kawan-kawan yang agak ketinggalan. Kita bersangka baik dan Bantu. Jangan kata, “Alaah… dia dah memang macam tu..”. Semua ini tugas-tugas kita. Tentunya andalah yang rapat dengan mereka, lebih tahu isi hati mereka, dan tahu cara nak tarik mereka.

            Antara amalan sunat yang senang ialah solat sunat qabliyyah dan ba’diyyah, puasa sunat Isni da Khamis bagi yang mampu, banyakkan baca Al Quran… Kalau ikut trend masyarakat kita biasanya orang suka baca Quran lepas Maghrib. Tak kisahlah, kamu bacalah lepas solat fardhu, sekurang-kurangnya satu helai sehari. Khatamkan sekali dalam setahun, kemudian pertingkatkan lagi jadi dua kali setahun. Jaga hubungan dengan jiran, dengan ibu bapa… jangan menderhakai ibu bapa. Tanpa mereka siapalah kita kan.
           
            Kalau kita istiqamah dengan program, di akhirat akan dapat hasilnya. Pengorbanan kita di dunia Allah tak akan sia-siakan.

            Masyarakat kita semakin teruk. Yang tak mahu agama lebioh banyak daripada yang mahu. Ayat al Quran… ( Dr membacakan ayatnya, yang intipati maksudnya…) kita ini adalah sebaik-baik umat dan yang sebiak-baik umat itu ialah mereka yang menyeru kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran. Tapi cara kita menegur biarlah berhikmah. Dalam pada itu batas hubungan lelaki perempuan kena jaga, dalan lingkungan yang ditetapkan syariat.

            Anda sebenarnya orang-orang yang bertuah kerana dapat turut sama dengan program begini. Berdoalah agar Allah tetapkan hati ke jalan yang betul. Jalan-jalan dakwah ini panjang dan berliku. Tak ramai yang boleh komitmen dengan program amcam ini. Malah ada yang sudah bertahun-tahun ikut tapi kemudian stop- gugur di tengah jalan. Mungkin dia tidak doa.

 

Dinotakan oleh:
Alexanderwathern    
FEB 2001      


PANDANG GLOBAL, BERGERAK SEBAGAI SATU UMAT 

Enter content here

Enter supporting content here

BERTUHANKAN ALLAH, BERSYARIATKAN SYARIAT MUHAMMAD SAW
Tulisan-tulisan di laman ini adalah hak milik Allah SWT dengan berperantaraan Alexanderwathern. Maklumat berkenaan HALAL DIPINDAHKAN ke mana-mana dengan SYARAT hendaklah disertakan sama alamat laman ini sebagai rujukan dan tidak digunakan untuk tujuan komersil.